Επιλέγοντας Ποδήλατο Πόλης

Εδώ, θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω να καταλάβετε με ποια κριτήρια θα μπορέσουμε να επιλέξουμε ένα ποδήλατο πόλης, ένα ποδήλατο δηλαδή για αστική χρήση, λειτουργικό, αξιόπιστο, ευχάριστο στην οδήγηση, και το κυριότερο, με σωστές προδιαγραφές ασφαλείας.

Να τονίσω ότι το ποδήλατο ήταν, είναι και θα είναι ένα απλό, εύχρηστο, και πολύ έξυπνα και εργονομικά σχεδιασμένο όχημα, το οποίο με την βοήθεια των ποδιών μας ή/και της βαρύτητας, μας μεταφέρει στον προορισμό μας σε εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους, καθώς σε συνθήκες αυξημένης κυκλοφορίας τετράχρονων οχημάτων, έχει την ικανότητα να ελίσσεται και να κινείται με μεγαλύτερη από αυτά μέση ωριαία ταχύτητα.
Ο εξοπλισμός δε και τα συστήματα που το απαρτίζουν δεν πρέπει να είναι ούτε περισσότερα, ούτε λιγότερα από ότι χρειάζεται ο χρήστης του.

Τα περισσότερα εξαρτήματα σε ένα ποδήλατο από αυτά που χρειαζόμαστε σημαίνουν αυξημένο βάρος, ενώ τα λιγότερα, μειωμένη λειτουργικότητα.

 

Ποια χαρακτηριστικά και ποια κατασκευαστικά στοιχεία λοιπόν είναι αυτά που καθιστούν ιδανικό ένα ποδήλατο πόλης;

 • Να είναι όσο το δυνατόν απλούστερο κατασκευαστικά: Οι πολλές ταχύτητες είναι ιδανικές για ένα ποδήλατο σπορ που προορίζεται για μεγάλες αποστάσεις, όμως προσθέτουν πολυπλοκότητα και απαιτούν πιό συχνή συντήρηση και ρυθμίσεις. 7 ή 8 ταχύτητες στον πίσω τροχό είναι συνήθως αρκετές για ένα ποδήλατο πόλης.
 • Να είναι οικονομικό: Χωρίς θυσίες σε θέματα αξιοπιστίας και ασφάλειας το ποδήλατο πόλης πρέπει να είναι οικονομικό κατά την αγορά του. Καθώς θα το σταθμεύουμε σε διάφορα σημεία κατά την διάρκεια της ημέρας (ή και της νύχτας), ο κίνδυνος κλοπής είναι πάντα υπαρκτός, και η τυχούσα απώλεια λόγω κλοπής θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιό ανώδυνη. Να υπολογίζουμε πως η οικονομική βάση για ένα αξιόπιστο ποδήλατο πόλης βρίσκεται γύρω στα 200 ευρώ.
 • Να διαθέτει λασπωτήρες (φτερά): Αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ αν θέλουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας στεγνοί και καθαροί. Δεν είναι ανάγκη να βρέχει για να καταλάβουμε την χρησιμότητα τους. Αρκεί το πέρασμα από ένα κομμάτι βρεγμένου οδοστρώματος για να καταλάβουμε την χρησιμότητα τους.

Ποδήλατα Πόλης

 • Να διαθέτει αξιόπιστα φωτιστικά σώματα: Τα οποία θα είναι ικανά να μας προσφέρουν επαρκή φωτισμό προκειμένου να είμαστε πάντα ορατοί από τους άλλους χρήστες του δρόμου, αλλά και για να μπορούμε να βλέπουμε καθαρά το οδόστρωμα μπροστά μας. Το εμπρόσθιο φωτιστικό πρέπει πάντα να προσφέρει λευκό φωτισμό, ενώ το οπίσθιο κόκκινο. Τα σύγχρονα φωτιστικά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
  1) Σε αυτά τα οποία λειτουργούν με μπαταρίες, τα οποία καθώς διαθέτουν λάμπες τεχνολογίας led καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια κατά την λειτουργία τους, (τουλάχιστον 60 ώρες με τις ίδιες μπαταρίες). Η τελευταία τάση δε, είναι φωτιστικά με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και USB συνδεσιμότητα.
  2) Σε αυτά που λειτουργούν με ενέργεια που παράγεται από δυναμό. Είτε δυναμό (της παλιάς σχολής) που παράγει ενέργεια κατά την επαφή του με το ελαστικό του ποδηλάτου, είτε δυναμό ενσωματωμένο στο κέντρο του εμπρόσθιου τροχού. Το δεύτερο πλεονεκτεί, καθώς προσφέρει σχεδόν μηδενικές τριβές, δυνατότερο φωτισμό, είναι όμως και κατά τι ακριβότερο.
 • Να διαθέτει σχάρα: Η σχάρα μας προσφέρει την δυνατότητα να μεταφέρουμε τα πράγματα μας με πιό οργανωμένο τρόπο. Χρησιμοποιώντας τις ειδικές τσάντες, απαλλάσουμε το σώμα μας από το επιπλέον βάρος και την εφίδρωση που δημιουργεί το σακίδιο πλάτης, και χαμηλώνουμε το κέντρο βάρους μας, ενισχύοντας την ασφάλεια μας.
 • Να προσφέρει όρθια θέση οδήγησης: Η όρθια θέση οδήγησης, δημιουργείται με την κατάλληλη γεωμετρικά κατασκευή του τιμονιού. Αν και είναι κουραστική για μεγάλες διαδρομές αθλητικού ή τουριστικού χαρακτήρα, είναι ξεκούραστη για τις αστικές ματακινήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από μικρότερους χρόνους. Προσφέρει καλύτερη και πιό άμεση περιφερειακή ορατότητα και κάνει τον ποδηλάτη πιό εύκολα ορατό από τους οδηγούς των άλλων μέσων.
 • Τα αναδιπλούμενα: Ιδανικό ποδήλατο πόλης αποτελεί το αναδιπλούμενο ποδήλατο. Διαθέτει μόνο πλεονεκτήματα. Είναι ελαφρύ, βοηθάει την μικτή και συνδυαστική με άλλα μεταφορικά μέσα μετακίνηση, είναι πολύ γρήγορο και ευέλικτο σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, και δεν κινδυνεύει να κλαπεί καθώς μπορούμε να το έχουμε πάντα κοντά μας.
 • Τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση (pedelecs): Ένας νέος πολλά υποσχόμενος κόσμος. Η χρήση τους στην Ευρώπη, αυξάνεται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο. Για αυτά θα σας μιλήσουμε αναλυτικότατα, πολύ σύντομα.

Και μην ξεχνάμε: Το κράνος σώζει ζωές! Πάνω απ' όλα η ασφάλεια!

Στείλτε τα μηνύματα και τις ερωτήσεις σας στοΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας

smalllogo
Λεωφόρος Γαλατσίου 84, Γαλάτσι
Τηλ./Fax: 210 2915071
E-mail: info@bike-elevated.gr
Το ωράριο του καταστήματος μας έχει ως εξής:
Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο:
09:00 - 15:30
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή:
09:00 - 20:30