Κυκλοφορώντας στην πόλη με το ποδήλατο

Κυκλοφορώ στην πόλη μου με το ποδήλατο, γιατί κερδίζω χρόνο, κάνω οικονομία, ασκούμαι και προσέχω την υγεία μου, έχω στυλ, και καταλαμβάνω μικρότερο χώρο στο δρόμο βοηθώντας την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση του ποδηλάτου σαν μεταφορικό μέσο, στις περισσότερες πόλεις του κόσμου, με αποκορύφωμα το παράδειγμα της Κοπεγχάγης. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Κατ´ αρχάς η οικονομία. Μετά το βάδισμα, σίγουρα ακολουθεί το ποδήλατο. Κάνοντας έναν έλεγχο για τα κόστη αγοράς και συντήρησης διαπιστώνουμε τα εξής:

  • Η αγορά ενός ποιοτικού και αξιόπιστου ποδηλάτου πόλης με σωστές προδιαγραφές ασφαλείας, κοστίζει από 200 έως 400 ευρώ. Τα έξοδα συντήρησης του είναι ελάχιστα. Για παράδειγμα αναφέρω, πως ένας αεροθάλαμος κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ, ενώ μία αλυσίδα μετάδοσης η οποία θα μας καλύψει για περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα, θα μας κοστίσει με την εργασία αλλαγής της γύρω στα 12 ευρώ, ενώ ένα ζευγάρι ελαστικών που θα μας καλύψει με ασφάλεια για τουλάχιστον 3 χρόνια, δεν θα μας κοστίσει πάνω από 24 ευρώ.
    Συγκρίνοντας τώρα με άλλους τρόπους μετακίνησης, παρατηρούμε πως:
  • Μία ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών κοστίζει 330 ευρώ.
  • Το κόστος χρήσης ενός μικρού οικονομικού scooter η ενός ¨παπιού¨ για κάποιον που καλύπτει γύρω στα 15 χιλιόμετρα την ημέρα υπολογίζεται (μαζί με τα service και τα τέλη κυκλοφορίας), γύρω στα 1000 ευρώ το χρόνο.
  • Αυτοκίνητο; Αρκεί να μαζέψουμε και να προσθέσουμε τις αποδείξεις του τελευταίου έτους από τα πρατήρια βενζίνης που επισκεφθήκαμε για να καταλάβουμε την διαφορά.
  • Ας μην συμπεριλάβουμε στην εξίσωση τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς δεν αρνούμαστε πως το αυτοκίνητο σίγουρα είναι χρήσιμο, και βοηθάει σημαντικά κάθε οικογένεια. Ένας λοιπόν από τους λόγους που χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, είναι η επιθυμία να περιορίσουμε την χρήση του.

Ποδήλατο Πόλης

Με το ποδήλατο θα φτάσουμε στον προορισμό μας πιο γρήγορα. Έχει διαπιστωθεί πως σε πολλές περιπτώσεις για αποστάσεις περίπου 5 χιλιομέτρων, το ποδήλατο αποτελεί το πιο γρήγορο μέσο μετακίνησης, ιδίως σε περιπτώσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης, λόγω μεγαλύτερης ευελιξίας από κάθε άλλο μέσο. Καθώς τώρα ζούμε σε έναν δήμο με δύσκολες συγκοινωνιακές συνθήκες το ποδήλατο θα μας μεταφέρει εντός και εκτός αυτού, άνετα, και σε χρόνους που πραγματικά δεν φανταζόμασταν πριν αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.

Καθώς τώρα κινούμαστε με το ποδήλατο, αδιαμφισβήτητα ασκούμαστε. Και καθώς ασκούμαστε με άμεσο σκοπό (να φθάσουμε στον προορισμό μας) ο χρόνος περνάει γρήγορα, οι παραστάσεις εναλλάσσονται, μέχρι που φτάνουμε κεφάτοι και δυνατοί στον προορισμό μας.

Ποιες είναι όμως οι δυσκολίες που συντελούν αρνητικά στη χρήση του ποδηλάτου σαν μεταφορικού μέσου και πως θα τις αντιμετωπίσουμε;

Θα μπορέσω να ανέβω τις ανηφόρες;

Η απάντηση είναι πως οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να ανέβουν ακόμη και απότομες και παρατεταμένες ανηφόρες, με ένα σύγχρονο ποδήλατο πόλης, απλά χρησιμοποιώντας σωστά το σύστημα ταχυτήτων το οποίο αυτό διαθέτει.

Θα πρέπει να ντύνομαι με ειδικό τρόπο; Πρέπει να ντύνομαι καλά στην δουλειά μου.

Η απάντηση είναι πως όχι. Δεν χρειάζεται να ντυνόμαστε με ειδικό τρόπο, αρκεί το ποδήλατο μας να είναι σωστά εξοπλισμένο σαν ένα γνήσιο ποδήλατο πόλης, να διαθέτει δηλαδή λασπωτήρες και προστατευτικό αλυσίδας, αξεσουάρ που φροντίζουν για την διατήρηση της καθαριότητας μας, και σχάρα ή καλάθι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα την τσάντα με τα προσωπικά μας είδη. Εν τούτοις, ένα κράνος κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια μας.

Δεν κινδυνεύω από τους απρόσεκτους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών;

Κανένας δεν υπολογίζει τους οδηγούς ποδηλάτων. Είναι και η έλλειψη δικτύου ποδηλατοδρόμων.
Εδώ έχω να σας πω πως αν κινείστε στο δεξί μέρος της δεξιάς λωρίδας του δρόμου, (ιδανικά γύρω στο 1 μέτρο από το πεζοδρόμιο) και τηρείτε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας με συνέπεια, θα εκπλαγείτε με το πόσο ήρεμα και ανενόχλητα θα φτάσετε στον προορισμό σας. Τα 32 χρόνια εμπειρίας μου στους δρόμους της Αθήνας με έχουν πείσει για τα παραπάνω. Όσον αφορά τους ποδηλατοδρόμους, αξίζει να σημειώσω πως το Λονδίνο δεν διέθετε πριν από μερικά χρόνια. Αν και αποτελούσε μία πόλη ασφυκτικής κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ο αριθμός των πολιτών που χρησιμοποιούσαν σε καθημερινή βάση το ποδήλατο για την αστική τους μετακίνηση, ήταν μεγάλος.

Και η ασφάλεια του; Θα μου το κλέψουν!

Επιλέξτε μία καλή κλειδαριά. Αγοράστε την ακριβότερη που αντέχει η τσέπη σας, ή επιλέξτε ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο. Γρήγορο, ευέλικτο, πραγματικό εργαλείο πόλης.

Επιλέξτε σήμερα το ποδήλατο πόλης που σας ταιριάζει

 Στείλτε τα μηνύματα και τις ερωτήσεις σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βρείτε μας

smalllogo
Λεωφόρος Γαλατσίου 84, Γαλάτσι
Τηλ./Fax: 210 2915071
E-mail: info@bike-elevated.gr
Το ωράριο του καταστήματος μας έχει ως εξής:
Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο:
09:00 - 15:30
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή:
09:00 - 20:30