Η Επιλογή του Ποδηλάτου

Η Επιλογή του Ποδηλάτου Η Επιλογή του Ποδηλάτου

Ίσως στην αρχή μπερδευτούμε λίγο, καθώς παρατηρούμε πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες και είδη ποδηλάτων.
Κατ' αρχάς είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας το πως θα χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατο το οποίο σκοπεύουμε να αγοράσουμε.

Κάθε είδος ποδηλάτου είναι ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο, έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για συγκεκριμένο τύπο εδάφους, αλλά και τρόπο χρήσης.

Το πρώτο πράγμα λοιπόν που ρωτάμε τον πελάτη που επισκέπτεται το κατάστημα μας στην αναζήτηση ποδηλάτου, είναι τι είδους χρήση σκοπεύει να κάνει στο ποδήλατο, που θα κινείται κλπ. Κάτι επίσης σημαντικό είναι η συχνότητα της χρήσης. Άλλες απαιτήσεις έχει ο αθλητής που χρησιμοποιεί το ποδήλατο του σκληρά και σε καθημερινή βάση, και άλλες ο πατέρας και η μητέρα που απλά θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στην Κυριακάτικη βόλτα.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε είναι η κατηγορία. Το δεύτερο είναι το μοντέλο. Και το τρίτο, και ίσως πιό σημαντικό, είναι το μέγεθος.

Η επιλογή της κατηγορίας εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο χρήσης του ποδηλάτου. Ένα ποδήλατο βουνού για παράδειγμα, δεν το προτείνουμε για αστική χρήση, σαν ποδήλατο πόλης δηλαδή, με την έννοια του μεταφορικού μέσου, καθώς:
1) Δεν προσφέρει όρθια θέση οδήγησης. Η όρθια θέση του κορμού του ποδηλάτη κατά την οδήγηση, προσφέρει σε αυτόν καλύτερη και πιό άμεση περιφερειακή ορατότητα, συνεπώς και καλύτερο έλεγχο της κίνησης των οχημάτων γύρω του.
Ταυτόχρονα, τον καθιστά καλύτερα ορατό και από τα άλλα οχήματα που χρησιμοποιούν τον δρόμο.
2) Δεν διαθέτει τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως λασπωτήρες τους οποίους κακώς ο περισσότερος κόσμος τους σνομπάρει, μέχρι βέβαια να περάσει το πρώτο βρεγμένο κομμάτι του οδοστρώματος πηγαίνοντας στην δουλειά του με το φρεσκοπλυμένο πεντακάθαρο παντελόνι, επίσης δεν διαθέτει κάλυμμα ή προστατευτικό αλυσίδας, όπως επίσης και σχάρα, η οποία θα μας βοηθήσει να μεταφέρουμε πράγματα, χωρίς να χρησιμοποιούμε σακίδια πλάτης, τα οποία ανεβάζουν το κέντρο βάρους, γεγονός αρνητικό για περιπτώσεις όπως το ξαφνικό φρενάρισμα, και μας κάνουν να ιδρώνουμε περισσότερο κατά τους ζεστούς μήνες.
3) Από καθαρά αισθητικής απόψεως, καθώς ο σωστός ποδηλάτης διαθέτει πάνω απ' όλα στυλ και αισθητική, ένα ποδήλατο πόλης μας αφήνει ελεύθερους να ντυθούμε είτε casual, είτε ακόμα και πιό "επίσημα" χωρίς να μας χαλάσει την εικόνα. Θα φορούσατε αθλητικά παπούτσια με το κοστούμι σας;
Ένα ποδήλατο δρόμου (κούρσα) επίσης δεν το προτείνουμε για αστική χρήση. Εκτός πολλών άλλων, ουσιαστικό του μειονέκτημα αποτελεί η αδυναμία στην ανάγκη για άμεσο και απόλυτο φρενάρισμα. Ο απόλυτος ρόλος ενός τέτοιου ποδηλάτου, είναι η προπόνηση και η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων στον ανοιχτό δρόμο, γρήγορα.

Από την άλλη, ένα ποδήλατο τουρισμού, μπορεί κάλιστα να χρησιμοποιηθεί σαν ποδήλατο πόλης, καθώς διαθέτει πλήρη εξοπλίσμό, που το καθιστά απόλυτα πρακτικό.
Απόλυτο ποδήλατο πόλης επίσης, αποτελεί το αναδιπλούμενο ποδήλατο. Οι μικροί τροχοί, και το κοντό μεταξόνιο, το καθιστούν απίστευτα ευέλικτο σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, ενώ οι σχέσεις των ταχυτήτων που διαθέτουν πολλά μοντέλα, μπορούν κάλλιστα να εξασφαλίζουν δυνατότητα κίνησης ακόμα και σε ανηφόρες με μεγάλες κλίσεις. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα αναδίπλωσης του, το κάνει απόλυτα πρακτικό. Φαντάζεστε μία μηχανική βλάβη στο ποδήλατό σας αργά την νύχτα, 15 χιλιόμετρα από τον προορισμό σας; Μη αναδιπλούμενο ποδήλατο; Μμμμ.... σκούρα τα πράγματα. Αναδιπλούμενο; Αυτό στο πορτ μπαγκάζ του ταξί, και εμείς στην θέση του συνοδηγού.

Αν ένα ποδήλατο είναι ικανό να πάει σχεδόν παντού και να κάνει σχεδόν τα πάντα, με αρκετούς συμβιβασμούς πάραυτα, αυτό δεν είναι άλλο από το ποδήλατο της κατηγορίας trekking, ή αλλιώς "υβριδικό". Διαθέτει αρκετές ταχύτητες με την χρήση τριπλού δισκοβραχίονα, μεγάλους τροχούς 28 ιντσών, ελαστικά μικτής χρήσης, "πηρούνι" με ανάρτηση, και πλήρεις δυνατότητες εξοπλισμού, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Ένα ποιοτικό ποδήλατο της κατηγορίας αυτής, δεν θα πει όχι σε έναν πολλών χιλιομέτρων χωματόδρομο, και από τη άλλη, θα μας βοηθήσει να καλύψουμε γρήγορα και ξεκούραστα, οποιαδήποτε ασφάλτινη διαδρομή.
Τώρα σχετικά με τα ποδήλατα βουνού: Τα ποδήλατα βουνού χωρίζονται σε πολλές υποκατηγορίες ανάλογα με το πως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατο στο βουνό. Τροχοί 26 ιντσών, 29 ιντσών, 27,5 ιντσών, hardtails, full suspension, trail bikes, all mountain bikes, enduro bikes, freeride bikes, dirt bikes, downhill bikes. Εμείς στο BIKE ELEVATED αγαπάμε πολύ το mountain bike σαν σπορ, και είμαστε στην διάθεση σας είτε τηλεφωνικώς είτε από κοντά, να σας βοηθήσουμε επεξηγώντας τα πάντα και λύνωντας όλες σας τις απορίες, ώστε να αποφασίσετε εύκολα για τον τύπο του ποδηλάτου που σας ταιριάζει καλύτερα.

Κάθε εργοστάσιο κατασκευής ποδηλάτων, κατασκευάζει αρκετά μοντέλα ανά κατηγορία. Οι κύριες διαφορές μεταξύ των μοντέλων της ίδιας κατηγορίας είναι δύο. Η ποιότητα των εξαρτημάτων, και κατά συνέπεια, η τιμή. Καθώς η τιμή ανεβαίνει, το ίδιο συμβαίνει και με την ποιότητα των υλικών και των εξαρτημάρτων. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη ποιότητα κύλισης, πιό απολαυστική ποδηλασία, και σαφώς μεγαλύτερη αξιοπιστία και διάρκεια ζωής. Είναι πάντως εντυπωσιακή η συνεχής ποιοτική βελτίωση, η αξιοπιστία, και η ποιότητα κύλισης των οικονομικών μοντέλων των σοβαρών και καταξιωμένων εργοστασίων, κατά την τελευταία δεκαετία.

Κάθε μοντέλο παράγεται σε πολλά μεγέθη, ανάλογα με το ύψος και τον σωματότυπο μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος κατά την αγορά ενός ποδηλάτου, από το ακατάλληλο μέγεθος. Συμβουλευθείτε τον πίνακα ύψους αναβάτη, που υπάρχει σε κάθε ποδήλατο μας, έτσι ώστε να αποφασίσετε εύκολα το κατάλληλο για ύψος σας μέγεθος, αν και το πιο σωστό θα είναι να μας επισκεφθείτε έτσι ώστε μετρώντας στο κατάστημα μας τις αναλογίες σας, να σας υποδείξουμε βάσει της πείρας και των γνώσεων μας, το κατάλληλο κατά περίπτωση μέγεθος. Ο πίνακας που συνοδεύει το κάθε μοντέλο, λειτουργεί σαν πολύ βασικός οδηγός. Για παράδειγμα, δύο άνθρωποι του ιδίου ύψους μπορεί να χρειάζονται διαφορετικό μέγεθος, αν οι αναλογίες τους είναι διαφορετικές. Διαφορετικό μήκος χεριών και διαφορετικό ύψος καβάλου, μπορούν εύκολα να ανατρέψουν το κατά πολλούς, αυτονόητο.

Και λίγα λόγια για τους μικρούς μας φίλους:
Ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να κάνει τις πρώτες του πεταλιές μεταπηδώντας από τρίκυκλο σε κανονικό ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, από την ηλικία των 2,5 ετών περίπου. Ανάλογα την ηλικία και το ύψος του παιδιού, επιλέγουμε και το ανάλογο μέγεθος ποδηλάτου. Το μέγεθος του παιδικού ποδηλάτου ορίζεται και καθορίζεται από το μέγεθος των τροχών του, σε ίντσες.

Η αντιστοιχία ηλικίας παιδιού και μεγέθους ποδηλάτου έχει ως εξείς:

  • Ποδήλατο 12 ιντσών: το επιλέγουμε για παιδί 2,5 ετών και θα το κρατήσει μέχρι τα 5 του περίπου.
  • Ποδήλατο 14 ιντσών: το επιλέγουμε για παιδί 3,5 ετών και θα το κρατήσει μέχρι τα 6 του περίπου.
  • Ποδήλατο 16 ιντσών: το επιλέγουμε για παιδί 4,5 ετών και θα το κρατήσει μέχρι τα 7 του περίπου.
  • Ποδήλατο 18 ιντσών: το επιλέγουμε για παιδί 5,5 ετών και θα το κρατήσει μέχρι τα 9 του περίπου.
  • Ποδήλατο 20 ιντσών: το επιλέγουμε για παιδί 6 έως 7 ετών και θα το κρατήσει μέχρι τα 10 έως τα 11 του το πολύ.
  • Ποδήλατο 24 ιντσών: το επιλέγουμε για παιδί 9 ετών και θα το κρατήσει μέχρι τα 13 έως τα 15 του περίπου, ανάλογα με την ανάπτυξη.
  • Ποδήλατο 26 ιντσών small: το επιλέγουμε για παιδί από 10/11 ετών ανάλογα με το ύψος και την ανάπτυξη του.

Είναι πολύ σημαντικό να επισκεπτόμαστε το ποδηλατικό κατάστημα μαζί με το παιδί, και να ακούμε την άποψη των ειδικών, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πως επιλέγουμε το σωστό μέγεθος ποδηλάτου. Και μην ξεχνάμε πως η επιλογή μεγαλύτερου μεγέθους από το σωστό, μειώνει κατά πολύ την αυτοπεποίθηση στο παιδί, και αυξάνει την αίσθηση του φόβου. Ταυτόχρονα μειώνει κατά πολύ το επίπεδο ασφάλειας χρήσης, όπως επίσης και το συναίσθημα χαράς.

Καλέστε μας στο 210 2915071 ή επισκεφθείτε το κατάστημα μας στην λεωφόρο Γαλατσίου 84, και θα χαρούμε ιδιαίτερα να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας, να σας συμβουλέψουμε, και να απαντήσουμε οποιοδήποτε ερώτημα σας.

 

Βρείτε μας

smalllogo
Λεωφόρος Γαλατσίου 84, Γαλάτσι
Τηλ./Fax: 210 2915071
E-mail: info@bike-elevated.gr
Το ωράριο του καταστήματος μας έχει ως εξής:
Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο:
09:00 - 15:30
Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή:
09:00 - 20:30